
S pribúdajúcim vekom nám už niektoré časti tela nefungujú tak ako za mladi. Oči nie sú výnimkou. Strácanie dobrého zraku, najmä ak sme naň zvyknutí, je pre mnohých nepríjemné. Brali ste dobrý zrak ako samozrejmosť a doteraz ste sa oň nestarali? Je najvyšší čas to zmeniť.
Kedy je potrebné navštíviť odborníka?
„K očnému som išla, keď som si nevedela v obchode prečítať zloženie kupovanej potraviny,“ to bol presne moment, kedy sa Monika rozhodla konečne s tým svojím zrakom niečo urobiť. Oliver dopadol horšie. Pre svoj slabnúci zrak spadol z bicykla a zlomil si nohu. Pýtate sa, kedy je ten správny čas navštíviť lekára a nechať sa vyšetriť? Nečakajte, až kým váš zrak úplne zlyhá. Mohli by ste dopadnúť ako Kamil, ktorý návštevu odkladal príliš dlho, až mu lekár oznámil závažnú diagnózu. „Začínal som vidieť rozmazane, pričom časť obrazu som videl pokrivene. Nebolo to stále, len občas. Neprikladal som tomu dôležitosť, myslel som si, že je to súčasť starnutia. K lekárovi som išiel v presvedčení, že mi predpíše okuliare a bude vybavené. Bol som veľmi nemilo prekvapený, keď mi oznámil, že mám začínajúcu vekom podmienenú makulárnu degeneráciu.“
Pravidelná starostlivosť o zrak je dôležitá
Chcete si otestovať zrak? Jednoduchý test si môžete urobiť aj hneď teraz. Otestujte svoj zrak pomocou Amslerovej mriežky – pozerajte sa na mriežku asi z 30 cm vzdialenosti. Najskôr jedným, potom druhým okom. Ak pozorujete akékoľvek zmeny vo videní, napríklad pokrivené alebo prerušované čiary, či tmavé škvrny, s návštevou očného špecialistu nečakajte už ani chvíľu!
Amslerova mriežka
K očnému špecialistovi by ste mali chodiť pravidelne, aspoň raz za dva roky. Ten vie vďaka špeciálnym prístrojom skontrolovať omnoho viac ako tento jednoduchý test.
Cielená výživa spomaľuje zhoršovanie zraku
Bez výčitiek si môžete pochutnávať na rybách, orechoch, listovej zelenine, ale aj pomarančoch, brokolici, vaječných žĺtkoch či celozrnnom pečive, pretože práve tieto potraviny obsahujú zložky potrebné na výživu očí – omega-3 mastné kyseliny, luetín a zeaxantín, ale aj vitamíny A, C, E a zinok, ktoré chránia oči pred voľnými radikálmi. Zároveň sa snažte vyhýbať sa nezdravým jedlám a znížte príjem potravín z bielej múky. Ak by ste však chceli zjesť všetko prospešné pre vaše oči v ideálnom pomere, bolo by to pomerne zložité. Aj preto sú tu veľkí pomocníci – výživové doplnky Ocuvite – ktoré vám s ľahkosťou doplnia do tela potrebné látky, ktoré si telo nevie samo vytvoriť. Boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov a obsahujú vyváženú kombináciu kvalitných výživových látok s blahodarným účinkom na oči.
Zopakujme si
V prevencii očných ochorení sa zamerajte na konzumáciu kvalitnej stravy a cielenú výživu pre oči. Kondícii vašich očí tiež pomôžete, keď sa budete vyhýbať rizikovým faktorom – fajčenie, nadváha, dlhé sledovanie TV a pod., ktoré zrak prirodzene zhoršujú. Určite s návštevou odborníka neotáľajte a pri prvých príznakoch zhoršovania zraku sa zastavte na kontrolu očí u svojho očného lekára.