Aj vy už cítite vo vzduchu vôňu grilovaného mäsa? Každý z nás si na grile dokáže pripraviť nejakú dobrotu, ktorú má naozaj rád. Ale čo robiť v čase, keď sa gril len zahrieva a uhlie ešte nie je rozžeravené?

Správny hostiteľ myslí aj na prípravný čas. Hostí treba nielen usadiť, ale aj zabaviť. Ponúkame vám recept, ktorý dokonale naladí všetky maškrtné jazýčky a pripraví na grilované pochúťky.

Slané praclíčky
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
125 ml vody
15 g bravčového tuku (môže byť aj maslo alebo rastlinný tuk)
1 čajová lyžička soli
½ balíčka sušeného droždia
Roztok na prevarenie:
1 l vody
40 g sódy bikarbóny

Postup:
1. V mise zmiešame všetky prísady na praclíčky. Vypracujeme z nich vláčne, nelepivé a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme odpočívať 10 minút. Cesto rozdelíme na 4 diely. Z každého dielu ušúľame pás s priemerom asi 1.5-2 cm. Z pásov narežeme malé kúsky, približne 2 cm veľké.

2. Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu a necháme v nej rozpustiť sódu bikarbónu. Do vriacej vody, pomocou dierovanej naberačky alebo sitka, ponoríme kúsky cesta. Vždy len pár kúskov, aby sa spolu nezlepili. Varíme 10-15 sekúnd, nie dlhšie. Obvarené kúsky vyberieme z vody a ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Pred pečením praclíčky posypeme hrubozrnnou soľou.

3. Pečieme 10 – 12 minút na 220 °C vo vyhriatej rúre.

Najlepšie praclíčky chutia úplne čerstvé, ale aj upečené deň vopred vašich hostí a spolu dobre vychladeným bielym  vínom dokonale potešia. K slaným dobrotám a taktiež ku grilovaným pochúťkam sa skvele hodí víno Chardonnay. Patrí medzi ľahké, aromatické vína s príjemnou ovocnou chuťou. Nižší obsah kyselín a jemný kvetinový buket ho radia medzi vyhľadávané vína.