
V prvej časti vianočných receptov sa dozviete, ako pripraviť adventnú tortu, brusnicové hrnčeky a červené cupcakes.
Adventná torta
Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy: asi 40 minút
Čas chladnutia: asi 3 hodiny
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na korpus:
- 200 g čokoládových sušienok bez náplne
- 100 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 PL tekutého medu
- 2 zarovnané KL mletej škorice
- 75 g práškového cukru
- 1 balíček Trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
- 1 balíček Želatínového stužovača Dr. Oetker
- 100 ml vody
- 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
- filetky z 2 pomarančov
- 1 zrelá hruška (olúpaná a nakrájaná na tenké plátky)
- 1 balíček Tortového želé číreho Dr. Oetker
- 250 ml pomarančového džúsu
- 1 zarovnaná PL cukru
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
Príprava:
- Na prípravu korpusu pomocou váľka rozdrvíme sušienky a vložíme ich do misy. Pridáme maslo a ručne prepracujeme. Okraj tortovej formy položíme na podnos, nasypeme hmotu a lyžicou ju rovnomerne pritlačíme. Odložíme do chladničky.
- Na prípravu náplne v mise vyšľaháme mascarpone s tvarohom, medom, škoricou, cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na stredný stupeň dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň dotuha a opatrne ju vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Odložíme asi na hodinu do chladničky.
- Na ozdobenie povrch torty obložíme filetkami pomaranča a plátkami hrušiek. Tortové želé pripravíme s džúsom a cukrom podľa návodu na obale a opatrne nalejeme na ovocie. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Filetovanie citrusov: Ostrým nožom orežeme po celom obvode kôru až na dužinu. Mesiačiky pomaranča (filetky) vykrajujeme tak, aby sme získali čistú dužinu.
Brusnicové hrnčeky
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 60 minút
Čas pečenia: asi 40 minút
Vystačí na: 10 kusov
Prísady:
Na cesto:
- 100 g sušených brusníc
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- ¼ KL mletej škorice
- ¼ KL Perníkového korenia Dr. Oetker
- 4 PL jablkového octu
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 430 g hladkej múky
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- 70 g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 50 g mandľových hranolčekov
Na potretie a posypanie:
- 50 g rozpusteného masla
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- plech na pečenie
- 10 teplovzdorných hrnčekov (250 ml)
Príprava:
- Na prípravu cesta v miske zmiešame brusnice, kôru, škoricu a korenie. Pridáme ocot, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme vajce, mlieko s rozpusteným maslom, zmes s brusnicami a mandle a ručne vypracujeme dohladka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche krátko prepracujeme, vytvoríme valček a nakrájame ho na 10 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme guľu a vložíme ju do vymasteného a múkou vysypaného teplovzdorného hrnčeka. Hrnčeky poukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 40 minút
- Povrch pečiva ihneď po upečení potrieme pomocou štetca alebo pierka rozpusteným maslom a pocukrujeme.
TIP: Namiesto sušených brusníc môžeme použiť hrozienka alebo iné sušené ovocie nakrájané na malé kúsky.
Červené cupcakes
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
- 1 balenie Red Velvet torty Dr. Oetker
- 125 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
Na náplň:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- Farbu gélovú potravinársku červenú Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
- formu na muffiny
- 12 papierových košíčkov na muffiny
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko so zrezanou špičkou
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme zmes na cesto s maslom a vajcami elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupni dohladka. Cesto pomocou lyžice rozdelíme do košíčkov umiestnených vo forme na muffiny. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 20 minút
- Muffiny necháme vychladnúť. Potom ich raz pozdĺžne prekrojíme a vzniknutú čiapočku odložíme.
- Na prípravu náplne vyšľaháme zmes na náplň so smotanou a mascarpone. Pokvapkáme červenou farbou, ale nemiešame, aby nám vzniklo mramorovanie. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Polovicou náplne ozdobíme spodnú časť muffinov, priklopíme čiapočkou a dozdobíme aj povrch muffinov.
TIP: Pre ešte výraznejší zimný vzhľad môžeme cupcakes posypať Snehovými vločkami Dr. Oetker a Zdobením bielym Dr. Oetker.