Chystáte sa práve na vianočné varenie a pečenie? Prinášame vám tri skvelé návody, ako pripraviť adventnú ovocnú tortu, chutné brusnicové hrnčeky a bielo – červené cupcakes.

Adventná torta

Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy:
asi 40 minút
Čas chladnutia:
asi 3 hodiny
Vystačí na:
asi 12 porcií

Prísady na korpus:

  • 200 g čokoládových sušienok bez náplne
  • 100 g rozpusteného masla

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 PL tekutého medu
  • 2 zarovnané KL mletej škorice
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček Trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
  • 1 balíček Želatínového stužovača Dr. Oetker
  • 100 ml vody
  • 250 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie:

  • filetky z 2 pomarančov
  • 1 zrelá hruška (olúpaná a nakrájaná na tenké plátky)
  • 1 balíček Tortového želé číreho Dr. Oetker
  • 250 ml pomarančového džúsu
  • 1 zarovnaná PL cukru

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu korpusu pomocou váľka rozdrvíme sušienky a vložíme ich do misy. Pridáme maslo a ručne prepracujeme. Okraj tortovej formy položíme na podnos, nasypeme hmotu a lyžicou ju rovnomerne pritlačíme. Odložíme do chladničky.
  2. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme mascarpone s tvarohom, medom, škoricou, cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na stredný stupeň dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň dotuha a opatrne ju vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Odložíme asi na hodinu do chladničky.
  3. Na ozdobenie povrch torty obložíme filetkami pomaranča a plátkami hrušiek. Tortové želé pripravíme s džúsom a cukrom podľa návodu na obale a opatrne nalejeme na ovocie. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Brusnicové hrnčeky

Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy:
asi 60 minút
Čas pečenia:
asi 40 minút
Vystačí na:
10 kusov

oetker

Prísady na cesto:

  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • ¼ KL mletej škorice
  • ¼ KL Perníkového korenia Dr. Oetker
  • 4 PL jablkového octu
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 430 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • 70 g cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 50 g mandľových hranolčekov

Na potretie a posypanie:

  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 zarovnané PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • elektrický ručný šľahač
  • plech na pečenie
  • 10 teplovzdorných hrnčekov (250 ml)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v miske zmiešame brusnice, kôru, škoricu a korenie. Pridáme ocot, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme vajce, mlieko s rozpusteným maslom, zmes s brusnicami a mandle a ručne vypracujeme dohladka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche krátko prepracujeme, vytvoríme valček a nakrájame ho na 10 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme guľu a vložíme ju do vymasteného a múkou vysypaného teplovzdorného hrnčeka. Hrnčeky poukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 40 minút

3. Povrch pečiva ihneď po upečení potrieme pomocou štetca alebo pierka rozpusteným maslom a pocukrujeme.

TIP: Namiesto sušených brusníc môžeme použiť hrozienka alebo iné sušené ovocie nakrájané na malé kúsky.

 

Červené cupcakes

Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

oetker

Prísady na cesto:

  • 1 balenie Red Velvet torty Dr. Oetker
  • 125 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia

Na náplň:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • Farbu gélovú potravinársku červenú Dr. Oetker

Ešte potrebujeme:

  • formu na muffiny
  • 12 papierových košíčkov na muffiny
  • elektrický ručný šľahač
  • cukrárske vrecko so zrezanou špičkou

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme zmes na cesto s maslom a vajcami elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupni dohladka. Cesto pomocou lyžice rozdelíme do košíčkov umiestnených vo forme na muffiny. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 20 minút

  1. Muffiny necháme vychladnúť. Potom ich raz pozdĺžne prekrojíme a vzniknutú čiapočku odložíme.
  2. Na prípravu náplne vyšľaháme zmes na náplň so smotanou a mascarpone. Pokvapkáme červenou farbou, ale nemiešame, aby nám vzniklo mramorovanie. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Polovicou náplne ozdobíme spodnú časť muffinov, priklopíme čiapočkou a dozdobíme aj povrch muffinov.