
Romantika vianočného varenia a pečenia prináša do rodín výnimočné zážitky. Ryby a huby patria medzi podstatné zložky racionálnej výživy a počas sviatkov sa tradične dostávajú tieto suroviny na naše stoly častejšie.
Vianočná hubová polievka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 cibule
2 kaleráby
čerstvý kôpor
rasca a soľ
karí korenie, kyslá smotana a olivový olej
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme vodu, huby, nakrájaný kareláb, rascu, soľ, karí korenie a dusíme. Časť uvareného kalerábu a húb rozmixujeme, zvyšok zostane v celku. Na záver polievku dochutíme kyslou smotanou a ozdobíme čerstvým kôprom.
Pečený pstruh na rozmaríne
Potrebujeme:
4 pstruhy
2 citróny
4 lyžice olivového oleja
rozmarín a soľ
Postup:
Pstruha posolíme zvonka aj zvnútra, pokvapkáme citrónom a potrieme olivovým olejom. Navrch dáme plátky citrónu a vetvičky rozmarínu, potom dáme piecť. Plech je dobré vystlať papierom na pečenie.