
Prinášame Vám ďalšie vianočné recepty. Verím, že vám budú chutiť 🙂
Snehové ozdoby
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 25 minút
Čas sušenia: asi 90 minút
Vystačí na: asi 30 kusov
Prísady:
Na cesto:
- 1 balenie Pavlova torty Dr. Oetker
- 150 ml studenej vody
- Farbu gélovú potravinársku zelenú Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- plech na pečenie
- cukrárske vrecká so zrezanými špičkami
- mašličky na zavesenie
- 400 ml smotany na šľahanie
Príprava:
Na prípravu snehového cesta v mise dôkladne vyšľaháme zmes s vodou elektrickým ručným šľahačom podľa návodu na obale. Časť cesta zafarbíme zelenou farbou. Nezafarbenú a zelenú zmes samostatne naplníme do cukrárskych vreciek so zrezanými špičkami. Na plech vyložený papierom na pečenie vytvarujeme rôzne ozdoby. Vložíme do rúry predhriatej na 150 °C, teplotu ihneď znížime na 110 °C a sušíme.
Elektrická rúra: 110 °C
Teplovzdušná rúra: 90 °C
Plynová rúra: stupeň 1
Čas sušenia: asi 90 minút
Rúru vypneme a tortu necháme v zatvorenej rúre vychladnúť.
Ozdoby zavesíme na stromček alebo podávame s malinovým krémom pripraveným so smotanou podľa návodu na obale.
TIPY:
Snehovú zmes môžeme zafarbiť akoukoľvek Farbou gélovou potravinárskou Dr. Oetker. Ozdoby pred pečením dozdobíme podľa vlastnej fantázie napr. Zdobením strieborným a zlatým Dr. Oetker. Zo snehového cesta môžeme vytvoriť aj krásne snehové vločky, keď ich posypeme strúhaným kokosom a ozdobíme Zdobením bielym Dr. Oetker.
Popisek: Vyrobte si jedlé ozdoby na stromček podľa vlastnej fantázie zo snehového pečiva Dr. Oetker.
Vianočná štóla s orieškami a mandľami
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 40 minút
Čas pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 20 porcií
Prísady:
Na náplň:
- 200 g krému z lieskových orieškov
- 200 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g strúhaných mandlí
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
- 175 g cukru
- 1 zarovnanú KL Perníkového korenia Dr. Oetker
- 1 zarovnanú KL mletej škorice
- štipku soli
- 1 KL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajce
Na potretie a posypanie:
- 50 g rozpusteného masla
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
Príprava:
Na prípravu náplne v mise zmiešame krém z lieskových orieškov s orechmi. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, cukrom, korením, škoricou a soľou. Pridáme pastu, tvaroh, maslo a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát s rozmermi 30 × 35 cm. Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta a necháme po stranách asi 3 cm voľný okraj. Okraje prehneme k náplni a vytvoríme štólu. Štólu opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 60 minút
Horúcu štólu potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom, pocukrujeme a necháme vychladnúť.
Popisek: Ozdobte svoj sviatočný stôl vianočnou štólou s orieškami, Perníkovým korením a Vanilkovou pastou Dr. Oetker.
Zimná polievka
Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 45 minút
Vystačí na: asi 4 porcie
Prísady:
Na polievku:
- 500 g batatov (olúpaných a nakrájaných na kocky)
- 1 tekvica (olúpaná, bez jadier a nakrájaná na kocky)
- 1 PL tekutého medu
- 2 PL olivového oleja
- 2 cibule (nahrubo nakrájané)
- 3 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 l vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
- 1 zarovnanú KL mletej škorice
- 1 PL mletého muškátového orieška
- 100 g Crème fraîche Dr. Oetker
- čierne korenie a soľ podľa chuti
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom
ponorný mixér
Príprava:
Na prípravu polievky rozložíme na plech bataty s tekvicou. Pokvapkáme medom a 1 PL oleja. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Čas pečenia: asi 45 minút
Vo väčšom hrnci na oleji osmažíme cibuľu domäkka. Pridáme cesnak, vývar, škoricu a muškátový oriešok a asi 5 minút povaríme. Pečené bataty s tekvicou vložíme do hrnca a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka. Pridáme Crème fraiche, dochutíme soľou a čiernym korením a krátko povaríme.
Tip: Podávame s ciabattou, ktorú môžeme tiež nakrájať na kocôčky a spolu s Crème
fraîche dozdobiť polievku na tanieri.
Popisek: Nechajte sa zahriať lahodnou zimnou polievkou zjemnenú Crème fraîche Dr. Oetker.