Táto tradičná pochúťka sa často objavuje na slávnostnom stole. Ak ich pripravíte z múky Babičkina voľba na kysnuté cesto, šišky budú krásne nadýchané. Plniť ich môžete marmeládou alebo napríklad makom, ako to robili naše babičky.

SUROVINY na 20 menších šišiek:

500 g múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
250 ml vlažného mlieka
30 g droždia
50 g masla
3  žĺtky
2 lyžice rumu
citrónová kôra
štipka soli
kvalitná marmeláda na naplnenie
slnečnicový olej na vyprážanie

 POSTUP:

  1. Odlejte časť mlieka, pridajte do neho dve lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobené droždie a všetko zamiešajte. Nechajte vykvasiť kvások.
  2. Zmäknuté maslo dôkladne vymiešajte s cukrom do peny. Po jednom do neho zašľahajte žĺtky a rum.
  3. Do zmesi pridajte kvások a vlažné mlieko. Po častiach prisypávajte múku. Cesto preložte do robota a nechajte miesiť asi 5 minút. Cesto môžete vypracovať aj v ruke, ale je to aspoň 10 minútová drina s vareškou. Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte placku. Na polovici cesta si pohárom naznačte krúžky. Doprostred dajte džem. Vykrojte kolieska a pohárom pritlačte k naznačeným krúžkom. Túto fázu musíte urobiť dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať, pretože by do nich natiekol olej pri vyprážaní. Šišky nechajte ešte 20 minút vykysnúť. V polovici kysnutia ich otočte rubom nahor, aby kysnutie bolo rovnomerné.
  5. Rozpáľte v hrnci veľké množstvo oleja a šišky v ňom z oboch strán osmažte. Pozor na pripálenie, smažte skôr zľahka. Začnite na jednej strane a prikryte pokrievkou, potom odokryte, šišky otočte a dosmažte z druhej strany.