Máte rady džemy? Tu je skvelý recept na hruškovo-jablkový džem s karamelom, ktorý vystačí asi na šesť 200 ml pohárov a doba prípravy trvá len 40 minút.

Prísady:

  • 500 g hrušiek (čistá hmotnosť)
  • 350 g jabĺk kyslastých (čistá hmotnosť)
  • 500 g cukru
  • 150 ml čírej jablkovej šťavy
  • 1 balíček kyseliny citrónovej
  • ½ balíčka Pektín Dr. Oetker

Príprava:

  1. Hrušky a jablká olúpeme, najemno pokrájame a odvážime 500 g hrušiek a 350 g jabĺk. Vo veľkom hrnci zohrejeme 250 g cukru a na strednom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Hrniec odstavíme zo sporáka.
  2. Ovocie, jablkovú šťavu a kyselinu citrónovú pridáme ku karamelu. ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do hrnca a všetko dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor, privedieme do varu, dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.
  3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
  4. Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.

TIP: Džem môžeme pripraviť aj s trstinovým cukrom.