
Jar je aj v našich končinách najmä v posledných rokoch často skloňovaný s detoxom organizmu. O tom, ako si správne očistiť organizmus po zime a tiež o častých gastroenterologických ochoreniach, ktoré si spôsobujeme aj nesprávnym stravovaním, sme hovorili s MUDr. Miloslavom Bubánom z gastroenterologickej ambulancie GASTROCENTRUM Bajkalská.
Je marec, prichádza jar a vo veľkom sa skloňuje slovo detox. Na čo si treba podľa vás dávať pozor?
Detox ako taký zrejme vychádza z náboženstiev, kde existuje určité pôstne obdobie najmä v čase pred Veľkou nocou alebo jednoducho počas prichádzajúcej jari. Ide o odľahčenie organizmu a prijímanie stravy, ktorá je ľahšie stráviteľná a zdravšia. Detox má tradíciu aj u nás a na jar ho dodržiavajú aj neveriaci. V zimnom období je totiž organizmus viac unavený, má obmedzený príjem vitamínov, a aj konzumácia ovocia a zeleniny neobsahuje takú vitamínovú bombu, ako ovocie a zelenina odtrhnuté priamo zo stromu, či zo záhrady. Aj v zimnom období by sme mohli konzumovať viac našej – pásmovej zeleniny. Hovorím konkrétne o kyslej kapuste, ktorá obsahuje veľa výživných látok. Mnohých ľudí však kapusta nafukuje, a tak ju odmietajú. Keď sa vrátim k podstate otázky, detox tkvie v tom, že ľudia chcú pre seba niečo urobiť, aby sa organizmus zbavil zimnej únavy a jednoduchšie prekonal tú jarnú. Myslím si, že je teda potrebné vylúčiť ťažšie stráviteľné jedlá, ktoré sú zároveň aj menej zdravé. Ide najmä o mäsá so zvýšeným obsahom tuku. Namiesto toho by sme mali sústrediť našu pozornosť na ovocie, zeleninu, vlákninu a nezabudnúť na dostatočný, až zvýšený príjem tekutín. Detoxu určite nepomôže konzumácia alkoholu, fajčenie a absencia pohybu. Zvýšenie fyzickej aktivity je dôležité aj z toho dôvodu, že obezita je jedným z veľmi častých a výrazným rizikovým faktorom pri mnohých metabolických aj nádorových ochoreniach.
Môže detox spôsobiť aj jojo efekt? Napríklad, keď sa človek hneď po ňom vráti k pôvodnej strave? Čo odporúčate, aby sa tak nestalo?
Je rozdiel, či chce človek pri vyčistení organizmu aj schudnúť. Napríklad pri redukčnej diéte je potrebné si dávať pozor na diétne chyby po ukončení čistenia organizmu. V takom prípade, ak človek schudne a začne znovu nekontrolovateľne jesť, môže v konečnom dôsledku viac pribrať ako schudol. Je teda dôležité dodržiavať určité pravidlá a myslieť hlavne na to, že chudnutie je možné iba v takom prípade, ak je príjem energie nižší ako výdaj, alebo aspoň vyrovnaný. Ľudia, ktorí si chcú pri detoxe len očistiť organizmus, by tiež mali po jeho ukončení nahradiť červené a bravčové mäso za hydinu, či ryby, ktoré obsahujú aj kvalitné mastné kyseliny. Takéto stravovanie znižuje riziko aj iných, napríklad kardiovaskulárnych, alebo nádorových ochorení. Zoberme si príklad ľudí žijúcich v Afrike obrazne povedané na bylinkách. Majú menej ochorení, ako ľudia vo vyspelej civilizácii. Fakt, že sa nesprávne stravujeme je zrejme aj príčinou toho, že patríme na popredné miesta v rakovine hrubého čreva, čo má veľkú súvislosť so stravovaním. Samozrejme svoje zohráva aj genetika alebo stres, ale veľký podiel na vzniku týchto ochorení má stravovanie. Strava je v tejto časti Európy vo všeobecnosti veľmi mastná s vysokým obsahom tukov.
Sčasti ste mi zrejme odpovedali aj na otázku, s akými najčastejšími problémami sa stretávate u svojich pacientov?
Pacienti chodia k nám do gastroenterologickej ambulancie s tráviacimi ťažkosťami, ktoré súvisia z hornou alebo dolnou časťou tráviaceho traktu. Z hornej časti ide najmä o pálenie záhy (kyselina), vredy žalúdka, zápaly žalúdka, zápal dvanástnika a potom sú to aj mnohé funkčné ochorenia, kedy pacienti nemajú žiadny organické poškodenie tráýviacich orgánov, ale narušenú ich funkciu. To sa veľmi viaže na psychiku, kde zohráva veľkú rolu stres. Dolná časť tráviacich ťažkostí spočíva v hnačkách, krvi v stolici a tam dávame dôraz diagnostiky na to, či má pacient nádorové alebo zápalové ochorenie. Môže sa stať aj to, že nemá žiadne organické nálezy, ale môže trpieť nafukovaním, prelievaním čriev a podobne. V takom prípade sa to hodnotí ako funkčný dyspeptický syndróm a lekár musí neraz myslieť pri opisovaných ťažkostiach pacienta aj na spoluúčasť iných ochorení (napríklad cukrovka, ochorenie štítnej zľazy), pretože veľa prejavov formou tráciaceho systému vychádza z ochorenia, ktoré má pôvod v iných orgánoch.
Je príčinou týchto chorôb aj nesprávne stravovanie?
Stravovanie je veľmi dôležitou súčasťou týchto ochorení. Strava môže spôsobiť zápal žalúdka, pocit plnosti a tiež rôzne infekčné ochorenia a niektoré baktérie.
Spomínali ste pálenie záhy, čo je pomerne rozšírený problém. Niektorým ľuďom to však po čase prejde. Čím to je? Čo sa stane v ich organizme?
Takmer každý človek sa stretol s palením záhy, väčšinou pri diétnej chybe. Niektorí pacienti tým trpia dlhodobo a častejšie a práve ich by mal vyšetriť aj gastroenterológ, nakoľko môže ísť aj o zápal sliznice, prípadne sa môžu vytvoriť v dolnej časti pažeráka vredíky a pri chronickom dráždení aj neoplastické zhubné ochorenie. Pálenie záhy môže byť aj prechodné, ako tomu býva u žien v tehotenstve. Plod tlačí smerom od spodu na žalúdok, otvára fyziologickú záklopku medzi pažerákom a žalúdkom a žena má často pálenie záhy. Po pôrode to zmizne. Aj vyriešením diétnej chyby problém ustúpi. Vyšetrenia a liečba sa týkajú najmä pacientov, ktorí majú chronické ťažkosti, čo im výrazne znižuje aj kvalitu života. V prípade, že to prejde do zápalu pažeráka, je to aj bolestivé.
Spomínali ste diéty. Aký je váš názor na rôzne stravovacie smery, ktoré sa neustále objavujú?
Ja som celkovo proti takýmto módnym výstrelkom. Vždy ide o senzáciu. Nič, ani strava by nemala ísť do extrému. Keď človek aj chce očistiť organizmus, stačí jeden deň v týždni piť len šťavu a vodu. Kedysi mali ľudia dva dni bezmäsité, čo tiež nie je na škodu. Nie som zástancom drastických zmien, pretože to môže spôsobiť organizmu veľký šok. Jediné čo sa dá prestať z minúty na minútu, je fajčenie. S diétami by som sa nezahrával.
Teraz sú veľmi populárne smery ako raw, vegán…Nemal by sa človek pri prechode na takúto stravu najprv poradiť s lekárom?
Určite mal, pretože aj vegetariánska a nebodaj vegánska strava, majú aj svoje úskalia. Vôbec neodporúčam konzumovať takúto stravu ľuďom do 21 rokov, pretože do tohto veku sa vyvíja organizmus a potrebuje aj esenciálne bielkoviny, ale najmä vitamíny B12 a podobne, ktoré sa nedajú do organizmu dostať inak, ako živočíšnym spôsobom. V dospelosti tiež máme pacientov, ktorí boli vegáni a prišli anemickí. Človek má konzumovať bylinnú aj mäsovú stravu.
Blíži sa Veľká noc, kde zohrávajú veľkú úlohu vajcia. Aký je ich vplyv na zdravú výživu?
Niekedy boli vajcia veľmi zaznávané pre údajne vysoký obsah cholesterolu, avšak zabúdalo sa na to, že obsahujú aj dobré látky a vitamíny. Postupne sa zase dostali do popredia, nakoľko sa preukázalo, že aj ten cholesterol, ktorý obsahujú, je dobrý. Ak chce človek úplne bezcholesterolové vajcia, môže siahnuť po prepeličích. Navyše, vajcia sú pomerne bezpečné, a považujem ich za pohodlnú a veľmi vhodnú stravu pre človeka. Pri Veľkej noci vidím hrozbu v konzervovaných látkach – nakladaných šunkách a iných údených potravinách.
Veľkými témami sú tiež alergia a intolerancia. Nemajú skôr psychosomatický charakter?
Niektoré neznášanlivosti, ako je napríklad laktózová intolerancia alebo celiakia, sú skutočne ochorenia, ktoré sa môžu zlepšiť, ak človek tieto alergény vylúči. Na druhej strane napríklad histamínová intolerancia, ktorú má zdá sa každý druhý človek, by sa mala úpravou stravy odstrániť.
Veľa ľudí aj bez toho, že by mali výsledky od lekára, vylučuje zo svojej stravy lepok…
To nie je vhodné. Niekomu sa môže uľaviť, ale aby začali ľudia zo stravy vylučovať veci len preto, že to počuli alebo čítali a je to moderné, rozhodne nie je správne.
A čo cukor?
Biely cukor je vo všeobecnosti škodlivý, vhodnejšie sú prírodné cukry (napr. med). Andrea Hinková – Tarová, Foto: Desana Dudášová