
Mnohé zdravotné ťažkosti pomôžu vyriešiť bylinky, ktoré bežne rastú na lúke, v záhrade alebo v črepníku na balkóne. Obrovskú moc však majú aj huby. Viete ktoré?
Medovka sladká ako med
Medovke lekárskej sa dobre darí v každej záhradke aj v črepníku. Je to viacročná bylinka a kým rastie a nekvitne, jej lístky môžeme zbierať pokojne aj každý deň. Čím častejšie, tým intenzívnejšie bude medovka rásť. Medovka obsahuje flavonoidy a bioflavonoidy (chránia bunky pred oxidáciou a pôsobením voľných radikálov), silice (vďaka nim má charakteristickú vôňu), kyselinu kávovú, kyselinu rozmarínovú, kyselinu oleanolovú a vitamíny B a C. Ako ju užívať a na čo je vhodná?
Z medovky je dobrý čaj (horúci či studený), v lete dobre padne aj medovková voda. Oboje podporuje trávenie, pôsobí proti vracaniu a hnačke, kŕčom a nadúvaniu. Celkovo upokojuje, harmonizuje organizmus, má silné antidepresívne účinky, zlepšuje koncentráciu aj myslenie. Keď treba, dá sa použiť na vyvolanie potenia a zníženie horúčky. Je účinná pri prechladnutí, menštruačných problémoch, migréne, závratoch a šoku, ale využiť sa dá aj v kuchyni na dochutenie hydiny či rýb. Najúčinnejšia je čerstvá, nasleduje sušený variant. Hoci sa dá použiť aj do varenia, kde skôr odovzdá svoje chute, látky prospešné pre zdravie organizmu sa tu zničia.
Náhrada cukru
Stévia cukrová je zas dobrou alternatívou ku klasickému rafinovanému cukru. Je však niekoľkonásobne sladšia, takže pozor na jej množstvo (vo vyššom množstve môže mať trpkú alebo horkastú chuť). Je vhodná pre diabetikov aj pre ľudí, ktorí chcú zdravo žiť. Zlepšuje hladinu glukózy, jej používanie znižuje kazivosť zubov, náchylnosť na srdcovo-cievne ochorenia, zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuky a spomaľuje degeneráciu tkanív.
Bolo preukázané, že stévia obsahuje množstvo antibakteriálnych, antimykotických a protizápalových látok, ktoré zmierňujú bolestivé štípance, ale zvládnu aj boj s akné. To všetko dokážu listy tejto bylinky. Najväčšiu moc majú čerstvé, vylúhované v nápojoch, o niečo menej sily majú listy sušené, pomleté na prášok.
Kráľovná húb
Kým medovka a stévia pekne vyzerajú aj pekne voňajú, o hlive ustricovej sa to povedať nedá. Príroda jej to však vynahradila účinkami, a preto jej v kategórii „pozitívne účinky na ľudský organizmus“ patrí pomyselný trón. Podobne ako vyššie spomínané bylinky sa dá používať v kuchyni, ale vďaka unikátnym účinkom polysacharidov sa intenzívne využíva aj vo farmaceutickom priemysle. „Polysacharidy sa pri varení hlivy ustricovej neuvoľnia (malá časť rozpustných glukánov sa dá varom či horúcou vodou extrahovať, ale je to nevýznamné množstvo), ale sofistikovanou purifikáciou, teda vyčistením účinných látok, môžeme ,odomknúť‘ zdravotný potenciál tejto huby,“ hovorí Ing. Adrián Doboly zo spoločnosti Natures. „Vtedy dokážeme získať vysokočisté prírodné polysacharidy nazývané beta glukány. Ich účinky sú vo vedeckej obci dlhodobo známe a mnohokrát potvrdené. Fungujú nielen ako prevencia, ale pomáhajú aj rýchlo sa vystrábiť zo začínajúceho ochorenia.“
Beta glukán vysokej čistoty je netoxický, nevyvoláva závislosť alebo alergické reakcie a nie je možné sa ním predávkovať. „V mnohých prípadoch sa dokázalo, že spolupracuje s ďalšími liečivami, pomáha zlepšovať ich účinok a redukovať nežiaduce účinky. Beta glukán je vhodné podávať aj v čase, keď sa užívajú antibiotiká, ktoré účinkujú aj proti prospešným mikroorganizmom v tele. Najčastejšie sú postihnuté črevné baktérie, čo môže viesť k hnačkám a ďalšiemu oslabovaniu imunity. Beta glukán v tomto prípade pôsobí tak, že podporí imunitný systém, aby úspešnejšie likvidoval mikroorganizmy spôsobujúce ochorenie, a zároveň podporne pôsobí na takzvané dobré baktérie. Podporný, prebiotický vplyv beta glukánu na tieto probiotické baktérie bol vedecky dokázaný,“ dodáva Adrián Doboly z Natures.
Ako je to možné? Mnoho štúdií po celom svete opakovane preukazuje, že beta glukány dobre komunikujú s imunitnými bunkami, tie ich vedia rozpoznať a takto posilnené majú potom vyššiu schopnosť bojovať s vírusmi, baktériami či plesňami. Hodia sa teda na každodennú podporu imunity aj ako stimulant, keď je imunita z rôznych dôvodov ohrozená. Kým však spomínané bylinky sú najúčinnejšie čerstvé, beta glukán treba z hlivy extrahovať.
Kvalita a čistota
Účinnosť všetkých darov prírody, byliniek aj húb je závislá od podmienok pestovania aj od času zberu. V prípade byliniek sa môžeme spoľahnúť na tie, ktoré si vypestujeme sami. Výživové doplnky z hlivy ustricovej treba vyberať podľa renomé výrobcu a hlavne podľa čistoty beta glukánu. Čím vyššie je percento, tým bude preparát účinnejší.