
Vedeli ste, že čierne ríbezle sú považované za jedno z najhodnotnejších ovocí v našom zemepisnom pásme? Patria medzi významné rastlinné antioxidanty, obsahujú dôležité vitamíny i minerály. Tie sa zachovávajú aj vo víne, ktoré sa z nich vyrába. Obľuba ovocných vín na Slovensku rastie a Pádár je novou značkou medzi prémiovými ríbezľovými vínami.
Pohár lahodného vína z čiernych ríbezlí je dobrým tipom, ako si spríjemniť dlhé večery. Obľubujú ho dámy, ale čoraz viac priaznivcov má aj medzi pánmi. Je preto i vhodným darčekom, ktorým nič nepokazíte. Výborným spestrením môže byť aj pre váš vianočný stôl.
Malé rodinné vinárstvo Pádár v Padarovciach sa špecializuje na výrobu kvalitných ríbezľových vín. Čierne ríbezle si pestuje vo vlastných sadoch v podmienkach prírodného prostredia blízko Teplého vrchu, ktoré má jednu z najpriaznivejších klím na Slovensku. „Snažíme sa skĺbiť tradíciu s modernými technológiami,“ hovorí Bálint Simon, zástupca rodinného vinárstva, a dodáva: „Nepoužívame žiadne koncentráty, všetku surovinu si dopestujeme sami. Bobule ríbezlí zbierame v najlepšom období, keď sú dostatočne dozreté a dohliadame na čistotu zberu bez zvyškov lístkov, konárikov či iných prímesí.“ Pádár má tak pod kontrolou všetko, čo je pre kvalitu vína kľúčové.
Bohaté na zdraviu prospešné látky
V priestoroch bývalej hospodárskej budovy, ktorú Pádár pretvoril na modernú výrobnú linku, zreje vínko v nerezových fermentačných nádobách a z ovocia sa lúhujú antioxidanty a kopec prospešných látok. Keď poriadne vykvasí, filtruje sa a výsledkom je chuťovo vyrovnaný produkt s vyváženým obsahom vitamínu C, železa a selénu. „Čím menej neprirodzených zásahov pri výrobe, tým je víno kvalitnejšie,“ objasňuje Bálint Simon: „Obsah vitamínov a stopových prvkov v našich vínach sme si dali potvrdiť aj od odborníkov z univerzity a akreditovaného laboratória.“
Ako si najlepšie vychutnať ríbezľové vína
Ideálna teplota pre podávanie ríbezľových vín je 10 – 14 °C, vtedy sa prejaví plná chuť a vôňa. Ak uprednostňujete rafinované suchšie vína, môžete siahnuť po štandardnom rade Pádár bez označenia alebo Exclusive, ktoré má jemne trpkastú a plne zamatovú chuť. Pre zaujímavosť, v litri sa nachádza 2,9 miligramov železa, 0,6 miligramov selénu a 33 miligramov vitamínu C.
Ak ste milovníkmi sladších a pritom sviežich vín, je pre vás určené polosladké víno Pádár a rad Premium. Toto víno môžete aj zohrievať, a získať tak ideálny horúci nápoj, ktorý dobre padne najmä v sychravom počasí. Liter sladšieho vína Pádár obsahuje 2,7 miligramov železa, 0,5 miligramov selénu a 26,5 miligramov vitamínu C.
Ríbezľové vína Pádár sú vítaným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Vína Pádár môžete kúpiť v sieti reťazcov Terno, Metro alebo v e-shope tu.