
Pokiaľ máte radi múčne jedlá so zeleninou, koláč z cukety je ideálnou voľbou na ľahkú večeru pre malých aj veľkých gurmánov. Tu je recept.
Čas prípravy koláča z cukety je asi 40 minút a suroviny vystačia na asi dvanásť porcií.
Prísady na cesto:
1 balenie Pizza v prášku Dr. Oetker a suroviny podľa návodu na obale zmesi
Suroviny na náplň:
500 g cukety (menšie, slabšie kusy)
250 g chudej šunky
200 g kyslej smotany
2 vajcia
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chutí
štipka nastrúhaného muškátového oriešku
čerstvý alebo sušený tymian
Príprava:
1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na chvíľu do chladničky.
2. Cuketu umyjeme a odrežeme konce. Nakrájame ju na hrubšie kolieska (kolieska môžeme pozdĺžne prekrojiť). Šunku nakrájame na kocky a s cuketou ju v hrnci pod pokrievkou dusíme do polomäkka (cca 6-8 minút). Necháme ochladiť.
3. 2/3 cesta vyvaľkáme na guľatú placku a prenesieme do tortovej formy s polomerom 26 cm. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme valček a vypracujeme z neho pozdĺž formy 3 – 3,5 cm vysoký okraj koláča. Cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou a dáme predpiecť do vopred vyhriatej rúry.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: 10 minút
4. Kyslú smotanu, vajcia, soľ, čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a tymian zmiešame metličkou a vlejeme na cuketu. Plnku mierne premiešame a vlejeme na predpečené cesto. Plnku rovnomerne uhladíme a pečieme ďalších asi 40 – 50 minút pri rovnakej teplote.
5. Podávame teplé alebo studené.
TIP: Podľa vôle môžeme koláč ozdobiť vetvičkou tymianu.