Všetky diéty majú niečo spoločné… či už odporúčajú to alebo ono. A to je zákaz bieleho cukru a ostatných sladidiel a bielej múky. Keby už len tieto dve potraviny vyradili všetci ľudia z jedálnička, mali by sme zdravšiu spoločnosť.

MUDr. Andrea Gáži žije v malom meste na slovenskom Považí. Po povinných jazdách na základnej a strednej škole pokračovala v rodinnej tradícii a stala sa z nej zubná lekárka. Už 20 rokov vedie svoju súkromnú ambulanciu, má skvelú rodinu. Mohlo by sa teda zdať, že je všetko v absolútnom poriadku.

Tak to bolo do dňa, keď jej život priniesol šokovú terapiu. Pre svoju nadváhu sa ocitla u lekára. Ten jej oznámil, že do konca života bude musieť brať lieky. Vynorila sa pred ňou otázka: a čo teraz? Ísť cestou, ktorá vedie k nekonečnému odstraňovaniu symptómov pomocou klasickej západnej medicíny, alebo k poznaniu, ako jedlo samotné lieči?

Tam sa začala jej cesta za krajším životným príbehom. Dlhé mesiace štúdia ju priviedli k presvedčeniu, že každý človek musí prebrať zodpovednosť sám za seba, ak chce žiť plnohodnotný život. Toto učenie ju priviedlo najprv k vegánstvu a neskôr k živej strave. Zmizli všetky jej zdravotné problémy a ako bonus schudla 40 kilogramov. V tom momente ju hnala nesmierna túžba ukázať svoje poznanie všetkým, ktorí prejavia záujem. Tak vznikol prvý Raw shop na Slovensku a školiace stredisko Škola dlhovekosti.

Hovorili sme s ňou o tejto ceste, aby sme jej príbehom inšpirovali ostatných. Cieľom určite nie je „skočiť“ po vegánstve či raw strave, pretože každý človek je nastavený inak a potrebuje niečo iné. Lenže, ako hovorí Andrea Gáži, každá zmena je lepšia ako žiadna.

Žili ste svoj život zubnej lekárky vo svojej súkromnej ambulancii, popritom vychovávali deti a starali sa o domácnosť. Jedného dňa ste sa ocitli u lekára pre vysokú nadváhu a s tým súvisiace zdravotné problémy. Naordinoval vám lieky, vy ste však zvolili inú cestu. Akú?
Vedela som, že ak začnem brať lieky, ktoré mi chceli predpísať, tak to už bude navždy. Moje rozhodovanie netrvalo dlho. Bola som skalopevne presvedčená, že to dokážem zmeniť. Motiváciu som mala obrovskú, len som stála pred otázkou: čo teraz? Vedela som, že musím ísť cestou zmeny životného štýlu, a nie cestou diéty. Preto som začala študovať rôzne články, kúpila som si prvú knihu (dnes ich mám asi 80) a postupne si vytvárala svoj názor. Asi po 3 mesiacoch štúdia som si vybrala cestu, ktorá sa mi vtedy zdala najlepšia. Išla som rovno na vec. Stala sa zo mňa zo dňa na deň vegánka. Varená vegánska strava bola pre mňa liek, ktorý ma liečil „rýchlosťou svetla“. Za prvých 3,5 mesiaca som schudla asi 18 kg, potom do roka ďalších 20 kg. Všetko mi veľmi chutilo, vymýšľala som stále nové recepty a s príchodom teplejšieho počasia sa stala zo mňa, ani som nevedela ako, vitariánka. Moje zdravotné problémy zmizli ako šibnutím čarovného prútika, moja energia vzrástla niekoľkonásobne. Už som zrazu nepotrebovala poobednú siestu. Vysoký krvný tlak zmizol, pečeňové testy sú už v poriadku, na nábeh na diabetes som aj zabudla. Zlepšila sa mi pleť, vlasy, nechty, nálada a vitalita, ktorej mám občas na rozdávanie, i keď mám dve práce, stále študujem, mám rodinu a dve deti.

Akými stravovacími smermi ste prešli a čo vám ktorá dala?
Ako som už spomínala, moja premena sa začala cestou vegánstva. Vegánska strava, ktorá je dobre zostavená a nakombinovaná, je veľmi odľahčujúca, zlepšuje trávenie a lieči rôzne choroby. Mne práve toto vyhovovalo a prospievalo. Dlhodobo (2 roky) som skúšala aj surovú stravu. Bola som z nej nadšená. Som presne konštitučný typ na túto stravu, ale nie celoročne. Takže 2,5 roka som bola bez chleba, varenej ryže, zemiakov a, samozrejme, bez všetkých živočíšnych produktov.

Študovali ste na Akadémii liečivej výživy a získali tak pohľad na zdravú výživu a životný štýl. Dnes vediete Školu dlhovekosti, kde učíte ľudí, ako si jedlo vkladať do úst, aby bolo liekom a mohli viesť plnohodnotný život. Ste lekárka. Niektoré, povedzme, možno až extrémne výživové smery, ako napríklad raw, vegan, ketogenická výživa, si vyžadujú detailný prístup a prísnu aplikáciu pravidiel s individuálnym vyhodnotením toho, čo je v danom čase a priestore pre človeka vhodné. Detoxikovať sa raw stravou, a pritom netušiť, že mám zapálenú sliznicu čreva, asi nie je vhodné. Iba ak moderné. Aký je váš pohľad na túto problematiku?
Asi vás trošku prekvapím, ale som toho názoru, že hocijaká zmena je lepšia ako žiadna. Všetky diéty majú niečo spoločné… či už odporúčajú to alebo ono. A to je zákaz bieleho cukru a ostatných sladidiel a bielej múky. Keby už len tieto dve potraviny vyradili všetci ľudia z jedálnička, mali by sme zdavšiu spoločnosť. Najdôležitejšie však je vybrať si stravovanie, ktoré nebude diétou, ale také, ktoré budeme jesť už do konca života. Bude plnohodnotné a prinesie do nášho tela všetky nutrienty, ktoré naše telo potrebuje na udržanie rovnováhy. A preto je veľmi dôležité nájsť také, ktoré bude vyhovovať našej konštitúcii, prospievať nášmu zdraviu, skrášľovať deň (jedlo by malo byť pôžitok) s prihliadnutím na náš energetický výdaj, a psychické vypätie, lokalitu, v ktorej žijeme, a na sezónu. Preto v zime jem viac varenej stravy, v lete viac surovej a eliminujem sladidlá, ako sa len dá. Lepok a zemiaky obmedzujem na minimum. Raz za čas neodolám ani nepasterizovanému koziemu syru. Ako zubárka viem, že práve vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K a enzýmy nám zabezpečujú zdravé zuby a ďasná, a tie sa v syre nachádzajú (pozor – v nepasterizovanom!). A keďže iné živočíšne produkty nejem, na syre si vždy pochutím.

Podľa toho, ako sledujem ľudí, sú z informácií o nutnosti zdravej stravy a rôznych smerov vystresovaní. A pritom by jedlo malo prinášať pôžitok, a nie stres. Čo by ste odporučili takýmto mamám alebo všeobecne ľuďom, aby mohli začať pridávať nové jedlá, a pritom neurobiť radikálny skok?
Každému odporúčam, aby v prvom rade začali zaraďovať nové veci a až v ďalšom kroku vyraďovali. Keď si budete zaraďovať, čo vám chutí a bude to vyvážené jedlo, najete sa z toho a zabudnete jesť tie nezdravé alebo kalorické jedlá. Prihliadajte na váš zdravotný stav, sezónu a na váš energetický výdaj. Ja som to riešila pre deti a muža najjednoduchším spôsobom, či už to bolo jedlo varené alebo surové. Po večerných malých prípravách som mala ráno desiatu aj obed rýchlo hotové. Zdravá strava naozaj nie je náročná na čas a v konečnom dôsledku ani na peniaze.

O aké kurzy, pokiaľ ide o varenie, je u vás najväčší záujem?
Máme v ponuke celú škálu kurzov a aj teoretických prednášok, a nielen takých, čo sa týkajú varenia. Ako to už v našej spoločnosti býva, radi maškrtíme, a preto je najväčší dopyt práve po kurzoch pečenia či nepečenia zdravých dobrôt. Najväčší úspech, ako sme očakávali, má práve môj kurz Kráľovské raw dezerty.

Andrea Hinková-Tarová