Vyhnali vás slnečné lúče do prírody? Tak si možno okrem nového prílivu energie a znovu nadobudnutej harmónie z lesa prinesiete aj vzácnu bylinku, ktorú nám les ponúka.

Názov medvedí cesnak vznikol na základe toho, že si medvede po zime pochutnávali na tejto rastline a dobíjali si tak energiu, ktorú stratili počas zimného spánku. Neskôr aj ľudia zistili, že listy medvedieho cesnaku sú veľmi účinné. Zbiera sa od konca marca do mája, avšak najlepší je mladý. Konzumujú sa listy, cibuľka je tiež jedlá, ale nie je taká chutná.

Využitie medvedieho cesnaku v kuchyni je rôznorodé. Môžete ho nasekať a dať na chlieb, pridať všade tam, kam ide cesnak – do prívarkov, soté a miešaných zeleninových šalátov. Tiež ho možno usušiť a používať po celý rok vo forme sušenej koreniny. Na tepelné spracovanie je vhodný ako pesto, ktoré možno použiť na bagety, špagety a mnoho inývh jedál.


Medvedí cesnak je prírodný antioxidant, prírodné antibiotikum, obsahuje veľa vitamínu C. Znižuje krvný tlak a podporuje trávenie. Odporúča sa konzumovať aj pri jarných očistných kúrach. Tu sú dva recepty – na prípravu pesta a polievky, dobrú chuť!

Pesto
Potrebujeme:
Medvedí cesnak ( 2 hrste)
Solené pistácie (80 g)
Syr Grana Padano (100 g)
Citrónová kôra
Med
Koreniny (soľ, čierne korenie, korenie 4 chutí)
Olivový olej

Postup
Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Pridáme k nemu nastrúhaný syr, pistácie, citrónovú kôru, olivový olej a soľ. Všetko rozmixujeme a dochutíme medom, soľou a korením.

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:
Medvedí cesnak (2 hrste)
cibuľka
2 zemiaky
kokosová smotana
soľ
korenie

Postup
Cibuľku smažte na oleji, pridajte na kocky pokrájané zemiaky a na väčšie kúsky nakrájaný medvedí cesnak. Osoľte a okorente podľa chuti, dochuťte domácou vegetou a zalejte približne litrom vody. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom. Následne pridajte na zahustenie a zjemnenie polievky asi poldeci kokosovej smotany, povarte ešte 5 až 10 minút. Podávajte posypané nadrobno pokrájaným medvedím cesnakom.