
Každý deň útočí na vaše zdravie, potichu a neustále ničí náš organizmus a do tela ho paradoxne dostávame vedome a dobrovoľne. O čom je reč? O lepku. Tento nenápadný vinník je jeden z najrozšírenejších skrytých ochorení našej spoločnosti. Deväť z desiatich postihnutých ľudí netuší, že trpí práve týmto rafinovaným autimunitným ochorením. Celiakiou.
Na základe sčítavania dispenzarizovaných pacientov s celiakou v gastroenterologických ambulanciách trpí v súčasnosti celiakiou 20 tisíc ľudí. Predpoklad je, že existuje ešte minimálne raz toľko nediagnistikovaných pacientov.
Pozor na príznaky
Prečo by mal byť lepok škodlivý, keď ho pravidelne konzumujete vo forme pečiva, cestovín, žemlí či zákuskov a pritom nepociťujete žiadne komplikácie? Možno sa stačí len zamyslieť – netrápi vás dlhodobo črevná komplikácia, ako napríklad hnačka, nafukovanie, alebo bolesť hlavy, či ekzém? Nie ste bez príčiny unavený? Alebo často nepravidelne jete, a aj napriek tomu nenaberáte na váhe? Trápi vás lámavosť nechtov, komplikácie s otehotnením? Tieto a mnohé ďalšie príznaky rôzneho druhu môžu veľmi nenápadne naznačovať, že s vašim organizmom niečo nie je v poriadku.
Počúvajte svoje telo
Ochorenie – chameleón, ako sa celiakia nazýva, nám často uniká medzi prsty aj preto, že sa prejavuje u každého inak a v niektorých prípadoch dokonca prebieha bez akýchkoľvek vonkajších prejavov. A tak nepodceňujte ani tie najmenšie príznaky, ktorých môže byť až 200 a počúvajte svoje telo. Čo všetko môže spôsobovať lepok, aké môžu byť príznaky a aká je cesta k plnohodnotnému a spokojnému životu odhaľuje kampaň „Máj mesiac bez lepku“.
Čo poškodzuje lepok?
V čom presne celiakia a neznášanlivosť lepku spočíva? Lepok, teda bielkovina, ktorú nájdeme napríklad v pšenici, raži, či jačmeni, poškodzuje tenké črevo a to potom nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny. Organizmu tak chýba množstvo dôležitých látok a nemôže fungovať ani zdaľeka tak, ako telo zdravého človeka. K tomu sa môžu pridať ďalšie vážne zdravotné komplikácie. Pri deťoch sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou lepku a dokáže spôsobiť nemalé problémy, a to nielen v detsve, ale aj kedykoľvek počas dospelosti.
Diagnostika
„Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý predstavuje klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia súvisieť s lepkom, alebo tráviacim traktom. Druhý stupeň predstavuje serologické vyšetrenie, ktoré nám podozrenie na celikaiu potvrdí, alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike celiakie, potom je na základe pozitívnych protilátok na lepok potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov,“ hovorí MUDr. Jarmila Kabátová, detská gastroenterologička.
Diagnostika u detí
Posledné štúdie EÚ hovoria o možnosti vynechania biopsie tenkého čreva pri diagnostike celiakie u detí. Pediatrický gastroenterológ pri určitom klinickom stave pacienta, s vysoko pozitívnymi protilátkami na lepok a pozitívnou gentikou na celiakiu, rozhodne o postupe diagnostiky konkrétneho pacienta. Výsledky vyšetrení musia byť zrealizované v akreditovaných laboratóriách. No a posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezplepkovú diétu.
Život s diétou
Keď vám lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobe neznášanlivosti lepku, do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Jedine tá totiž dokáže odstrániť všetky zdravotné problémy, ktoré celiatikom komplikujú život. „V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a ak pacient dodržiava bezplekovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite upraví. Je potrebné však dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálnička vynechať všetko, čo obsahuje lepok,“ hovorí Ing. Jarmila Kabátová, nutričná terapeutka.
Široký výber produktov
Takáto zásadná zmena môže v človeku na začiatku vyvolávať obavy, ako sa stravovať. „Na trhu je dnes široký sortiment bezplekových výrobkov, ktoré sú pre pacienta dostupné takmer všade. Dajú sa kúpiť dokonca aj v lekárni, nakoľko u nás, ako v jednej z mála krajín EÚ, majú pacienti nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov. V špeciálnych predajniach, ale aj v supermarketoch a hypermarketoch, či v každej lekární, dnes dostanete kúpiť bezplekovú múku, cestoviny, chleby, sladké sušienky, slané snacky až po mrazené a chladené polotovary,“ konštatuje J. Kabátová.
Do práce si nosím jedlo
Herečka Kristína Turjanová žije s intoleranciou na lepok a dodržiava prísnu diétu. Aké to je? „Mám intoleranciu na lepok s tým, že môj žalúdok prechádzal mnohými zápalmi, o ktorých som nevedela. V mojom žalúdku nie sú enzýmy na to, aby dokázal stráviť všetok lepok. No a tým pádom ma to donútilo dodržiavať správnu životosprávu. Vyberať si potraviny, ktoré sú akostne lepšie a orientovať sa na zdravšiu kombináciu jedál. Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skutočne takmer všade. A preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, že viem, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou,“ hovorí Kristína Turjanová. Podľa jej slov je dôležité vzdelávať sa v oblasti stravovania. Pretože, ak si kúpite tyčinku v bioobchode, ešte to neznamená, že je aj skutočne zdravá. Treba si zvyknúť na bezplepkové recepty a vedieť ich pripravovať.