Pokiaľ si chcete pripraviť skvelú bezlepkovú čokoládovú roládu, plnenú šľahačkou a malinami, nech sa páči – tu je recept.

Suroviny na cesto:
5 vajec
150 g kryštálového cukru
50 g rozpustenej maslovej príchute
100 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa

Na posypanie pri tvarovaní rolády:
trochu práškového cukru
trochu kakaa

Suroviny na náplň:
300 g smotany na šľahanie
práškový cukor podľa chuti
50 g čerstvých alebo mrazených malín

 Postup:

Do misky kuchynského robota so šľahacou metlou vyklepnite vaječné bielky a ušľahajte tuhý sneh. Ten preložte do ďalšej misky na cesto a do robota dajte žĺtky. Pridajte kryštálový cukor.

Šľahajte na vysokých otáčkach, až kým sa cukor rozpustí a nevznikne jemný žĺtkový krém. Pridajte rozpustenú maslovú príchuť a prešľahajte. Medzitým, čo sa žĺtka šľahajú, rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu. Rozpustenú čokoládu vlejte do našľahaných žĺtok. Túto zmes veľmi opatrne spojte s vyšľahanými bielkami.

Cesto vlejte na plech vyložený papierom na pečenie. Ideálna je veľkosť cca 32 x 44 cm (veľký plech do rúry). Pečte v strede rúry vyhriatej na 200 °C, na funkcii klasický horný a spodný ohrev, 10 minút. Viac nie! Cesto by bolo príliš tuhé a roláda by popraskala.

Kým sa roláda pečie, pripravte si čistú utierku. Cesto posypte práškovým cukrom a kakaom (jedna vrstva cukru a jedna vrstva kakaa). Upečený plát cesta preklopte na utierku a ihneď aj s utierkou zarolujte. Nechajte vychladnúť.

Keď je cesto vychladnuté, ušľahajte si šľahačku s cukrom. Roládu rozviňte a natrite šľahačkou, posypte malinami a zase zaviňte do tvaru rolády. Nechajte v chladničke do druhého dňa stuhnúť a vychladnúť.