
Milujete letné grilovačky? Radi by ste svojich blízkych prekvapili niečím výnimočným počas nasledujúceho stretnutia pri dobrom jedle pod holým nebom? Máme nápad. Predstavte si, že ste režisérom jedného talianskeho filmu a čaká vás príprava scénky rodinnej večere.
Cítite tú nebeskú vôňu? Vidíte tie krásne odtiene kvalitného vína? Počujete spokojný smiech vašej rodiny a kamarátov? Ak sa vám táto predstava páči, čítajte ďalej, prinášame vám 3 vynikajúce recepty na letnú grilovačku v talianskom štýle.
Talianske jedlá sú veľmi populárne po celom svete. Nestalo sa tak neopodstatnene, sú predsa mimoriadne zdravé, ľahko sa pripravujú a chutia fantasticky. Zvyčajne hovoríme o jednotnej talianskej kuchyni, keď sa však pozrieme bližšie, zistíme, že stravovacie a kuchárske návyky sa v jednotlivých regiónoch trochu líšia. Závisí to samozrejme aj od toho, ktoré suroviny sa v danom regióne dajú najľahšie získať v tej najlepšej kvalite.
V zásade však medzi hlavné ingrediencie talianskeho jedla patria olivy a olivový olej, paradajky, morská soľ, bazalka, rozmarín, parmezán, citrón, morské plody (napr. kraby, rôzne ryby), čerstvé šaláty a zelenina ako taká. A samozrejme cestoviny, vo všetkých tvaroch a množstvách. Taliani nie sú takí milovníci mäsa ako my, ale ak sa pre túto potravinu rozhodnú, musí byť kvalitná a chutná. Príprava na grilovačku s talianskym menu v slovenskej domácnosti by mala zahŕňať návštevu portálu primitivo.sk, nájdete tu také talianske mäsové špeciality, ktoré môžete servírovať ako hotové predjedlá alebo „niečo malé pod zub“ pri víne.
Grilovaná kukurica v talianskom štýle
Ingrediencie:
• 6 kusov čerstvej kukurice
• 2 lyžice medu
• 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
• 1/4 hrnčeka majonézy
• 1/2 hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
• 2 lyžice nasekanej čerstvej mäty
• drvená červená paprika (podľa chuti)
Postup:
Kukurice umiestnime na najhorúcejšiu časť predhriateho grilu a pečieme ich 3 minúty, alebo kým sa na dolných častiach neobjavia stopy po grile. Potom ich otáčame vždy o štvrtinu a opäť pečieme 2 až 3 minúty, kým nebudú prepečené zo všetkých strán.
Medzitým zohrejeme med (v mikrovlnnej rúre 20 sekúnd). Zmiešame ho s olivovým olejom a majonézou v malej miske dohladka. Túto zmes vylejeme na veľký plochý tanier. Na ďalší plochý tanier vysypeme parmezán.
Pogrilované kukurice pootáčame v majonézovej zmesi a následne v parmezáne tak, aby sme ich mierne obalili. Potom ich už len posypeme mätou a paprikou podľa chuti.
Bravčové rebierka na červenom víne
Ingrediencie:
• 1,8 kg bravčových rebier
• 1 hrnček červeného vína
• 1 hrnček hnedého cukru
• ¼ hrnčeka jablčného octu
• ¼ lyžička mletého nového korenia
• 1 konzerva paradajkovej omáčky
• 3 lyžice paradajkového pyré
• soľ (podľa chuti)
• korenie (podľa chuti)
Postup:
Rebierka umyjeme, osušíme a uložíme do pekáča vyloženého alobalom. Z oboch strán dochutíme soľou a korením. Pridáme približne ½ šálky (120 ml) vody. Zakryjeme alobalom a pečieme 2 hodiny alebo kým rebrá nie sú veľmi jemné.
Červené víno, hnedý cukor, ocot, paradajkovú omáčku, paradajkové pyré a nové korenie dáme do hrnca. Zmiešame a varíme minimálne 45 minút (mala by byť hustá). Následne ju dochutíme.
Z rebierok zlejeme všetok tuk a vodu a podlejeme omáčkou. Pečieme ich ďalších 20 – 30 minút.
Rebierka nakrájame, servírujeme so zvyšnou omáčkou a červeným vínom.
Tradičné talianske tiramisu
Ingrediencie:
• 45 dkg mascarpone
• 1 hrnček smotany na varenie
• 1 hrnček kryštálového cukru
• 3 lyžice rumu (alebo brandy)
• 20 detských piškót
• kakaový prášok
• dvojité espresso (približne 80 ml), na prípravu použite taliansku kávu
• 8 dkg instantnej kávy
• horká čokoláda ako posyp/ozdoba
Postup:
Kávu zmiešame s espressom, smotanu vyšľaháme mixérom alebo rukou.
Vložíme mascarpone, cukor a rum do stredne veľkej misy a vymiešame dohladka. Ochutnáme a v prípade potreby pridáme viac cukru a/alebo rumu. Túto zmes zmiešame so šľahačkou.
Detské piškóty z každej strany namočíme na pár sekúnd do kávy a potom ich vložíme vedľa seba do misky. Polovicu zmesi s mascarpone natrieme na piškóty a uhladíme lyžicou. Bohato posypeme kakaovým práškom. Na vrch položíme druhú vrstvu namočených piškót a natrieme na ňu zvyšnú zmes s mascarpone, taktiež bohato posypeme kakaovým práškom. Zakryjeme alobalom a necháme vychladiť. Servírujeme posypané s horkou čokoládou. Zdroj fotiek: freepik.com