Správne fungovanie organizmu sa začína príjmom potravy. Tá by mala obsahovať okrem základných živín aj vitamíny a minerály, vďaka ktorým si človek dokáže uchovávať zdravie a potrebnú energiu.

Súčasťou pestrej stravy by malo byť aj mlieko a mliečne výrobky, a to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Dôvodov je totiž viac než dosť.

Zdroj bielkovín aj vitamínov
Obsah vitamínov, ktoré sa nachádzajú v mlieku, je rozsiahly. Okrem vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a správne fungovanie nervového systému, obsahuje mlieko aj vitamín A, ktorý ochraňuje najmä naše oči, ale aj sliznice či vitamíny B1, B2, B6, C a E. O dobrý výkon i energiu sa zase postará kyselina pantoténová, ktorá taktiež patrí medzi výživnú zložku mlieka. V syroch sa navyše nachádzajú mliečne bielkoviny peptidy, ktoré môžu zabraňovať vzniku trombózy a zvyšovaniu  krvného tlaku.

Objavte silu vápnika v každom veku
Vápnik je hybnou silou ľudského tela, konkrétne všetkých kostí, nervového systému a podporuje aj prietok krvi v cievach. Aby bolo telo neustále zásobené vápnikom, je nevyhnutná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov v dostatočnom množstve. Začnime pri najmenších. Pre deti (v závislosti od veku) by mal byť príjem vápnika od 800 do 1 500 mg denne. Toto množstvo vápnika obsahuje napríklad takmer 1 liter mlieka alebo 100 až 120 g syra. Pre dospelých sa odporúčaná dávka pohybuje na úrovni 800 až 1000 mg. To znamená, že konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov je skutočne dôležitá aj v dospelosti, najmä preto, aby naše kosti zostali zdravé a pevné. Napríklad pre ženy so zvýšeným rizikom osteoporózy najmä v období menopauzy by mal byť denný príjem vápnika od 1 000 do 1 500 mg. Vysokým podielom vápnika mlieko slúži aj ako možná prevencia iných chorôb, ktoré so sebou prináša starnutie a oslabenie organizmu.

Alergie a intolerancie
Pitie kravského mlieka môže vyvolávať ťažkosti, ak konzument neznáša mliečny cukor, teda laktózu, alebo ak má alergiu na mliečnu bielkovinu. V prvom prípade ide o dospelých a starších ľudí, v druhom skôr o malé deti. A práve v tomto prípade vstupujú na „scénu“ kyslomliečne výrobky. Kyslomliečne výrobky sa najčastejšie vyrábajú z kravského mlieka. Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa používajú špecifické mikroorganizmy, prevažne kyslomliečne baktérie. Kyslomliečne baktérie vyvolávajú v mlieku charakteristické biochemické zmeny, najmä premenu mliečneho cukru – laktózy na kyselinu mliečnu a tvorbu aromatických látok. Charakteristickým znakom kyslomliečnych výrobkov je prítomnosť živých mikroorganizmov. V jednom grame kyslomliečneho výrobku musí byť prítomných najmenej 10 miliónov živých mikroorganizmov, špecifických pre konkrétny druh výrobku. Sortiment kyslomliečnych výrobkov je široký, rozlišujeme jogurty, jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, kefír, kefírové mlieko, zakysané alebo kyslé mlieko.

Alternatívy
Vyskúšajte napríklad aj kozie mlieko, ktoré sa štruktúrou najviac podobá na ľudské mlieko. Jednoduchosť trávenia kozieho mlieka spočíva aj vo vysokom množstve mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (sú to mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus prospešné a v kozom mlieku sa nachádzajú v dvakrát väčšom množstve). Kozie mlieko obsahuje aj menej laktózy (mliečneho cukru), čo je výhodné pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Ovčie mlieko zasa obsahuje dvakrát toľko tuku ako kravské mlieko. Pohár horúceho ovčieho mlieka pred spánkom zabezpečí pokojnú noc. Bolo dokázané, že tento postup je prospešný hlavne pre deti a pre starších ľudí.

Spracovala AHT