Vyhnali vás slnečné lúče do lesa? Tak si možno okrem nového prílivu energie a znovunadobudnutej harmónie prinesiete aj vzácnu bylinku, ktorú nám lesy ponúkajú. 

Názov medvedí cesnak vznikol na základe toho, že si medvede po zime pochutnávali na tejto rastline a dobíjali si tak energiu, ktorú stratili počas zimného spánku. Neskôr aj ľudia zistili, že listy medvedieho cesnaku sú veľmi účinné. Zbiera sa od konca marca do mája, avšak najlepší je mladý. Konzumujú sa listy, cibuľka je tiež jedlá, ale nie je taká chutná.

Ako pôsobí?
Je to prírodný antioxidant, prírodné antibiotikum, obsahuje veľa vitamínu C.
Znižuje krvný tlak a podporuje trávenie.
Odporúča sa pri jarných očistných kúrach.

Jeho využitie
Jeho využitie v kuchyni je rôznorodé. Môžete si ho nasekať a dať na chlieb. Môžete ho pridať všade tam, kam ide cesnak. Odporúča sa pridávať do špenátu aj do šalátov. Možno ho usušiť a používať aj v zime.
Na tepelné spracovanie je vhodný ako pesto. To môžeme použiť na bagetky či na špagety.

Pesto:
Potrebujeme:
Medvedí cesnak ( 2 hrste)
Solené pistácie (80 g)
Syr Grana Padano (100 g)
Citrónová kôra
Med
Koreniny (soľ, čierne korenie, korenie 4 chutí)
Olivový olej

Postup:
Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Pridáme k nemu nastrúhaný syr, pistácie, citrónovú kôru, olivový olej a soľ. Všetko rozmixujeme a dochutíme medom, soľou a korením.

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:
Medvedí cesnak (2 hrste)
cibuľka
2 zemiaky
kokosová smotana
soľ
korenie

Postup:
Cibuľku smažte na oleji, pridajte na kocky pokrájané zemiaky a na väčšie kúsky nakrájaný medvedí cesnak. Osoľte a okorente podľa chuti, dochuťte domácou vegetou a zalejte približne litrom vody. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom. Následne pridajte na zahustenie a zjemnenie polievky asi poldeci kokosovej smotany, povarte ešte 5 až 10 minút. Podávajte posypané nadrobno pokrájaným medvedím cesnakom.