Cholesterol

Cholesterol je to tuková látka, ktorá sa nachádza v našej krvi. Nájdeme ju v bunkách a krvi každého cicavca. Rastlinám táto látka chýba.

Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cholesterol sa usádza na stenách tepien a znižuje ich priechodnosť. Je dokázané, že vysoký cholesterol je hlavným rizikovým faktorom pre vznik a rozvoj aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie ako sú srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, poruchy erekcie u mužov.

Úloha pečene

Bez cholesterolu však ľudské telo nemôže fungovať, potrebuje ho každá bunka pre svoj normálny chod. Je súčasťou žlčových kyselín nevyhnutných pre vstrebávanie tukov v čreve a prekurzorom (východiskovou látkou) vitamínu D. Ak dostatočné množstvo cholesterolu neobsahuje strava, produkuje túto látku v potrebnom množstve pečeň. Pečeň môže vytvárať až 80 percent celkového cholesterolu v tele. V organizme sa nachádza približne 140 gramov cholesterolu, pričom viac ako 90 percent je prítomných v bunkových membránach. Za vznik aterosklerózy zodpovedá len približne 5 percent cholesterolu, ktorý cirkuluje v krvnej plazme (jedna zo zložiek krvi).

Dobrý a zlý

Keďže cholesterol je tuk a podobne ako ďalšie mastné látky nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL a LDL. V skutočnosti je však cholesterol len jeden, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Zdravá hladina celkového cholesterolu zodpovedá celkovému cholesterolu nižšiemu ako 5,0 mmol/l. Hlavnou úlohou HDL lipoproteínuje odvádzať prebytočný cholesterol z krvného riečiska do pečene. Odtiaľ sa prebytočný dostáva do žlče a opúšťa ľudské telo. HDL lipoproteín dokonca odstraňuje cholesterol aj z tukových usadenín v cievach. Preto sa takémuto cholesterolu ľudovo hovorí „dobrý cholesterol“.Je to hlavný transportér cholesterolu do buniek tela. Každá bunka cholesterol potrebuje, ak ho však v krvi koluje príliš veľké množstvo a bunky ho nezužitkujú a hrozí riziko postupného usadzovania tuku na stenách tepien. Tento jav je známy ako ateroskleróza. Cholesterolu naviazanému na LDL nosičsa hovorí „zlý cholesterol“.

Prevencia v rámci pravidelných prehliadok

Cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či tlak, je veľmi zákerný. A to v tom, že nebolí a v mladšom veku sa jeho zvýšená hladina ani nijako výrazne neprejavuje. Dá sa zistiť v rámci preventívnych prehliadok. Právo na preventívnu prehliadku má každý človek starší ako 18 rokov jedenkrát za dva roky alebo jedenkrát ročne, ak je evidovaným darcom krvi, darcom orgánov alebo tkanív. V rámci preventívnej prehliadky sa vykonávajú aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia (moč chemicky, močový sediment, glykémia, krvný obraz vrátane trombocytov, sedimentácia krvi, vyšetrenie kreatinínu). Vyšetrenie celkového cholesterolu a triacylglycerolov sa vykonáva u ľudí vo veku 11 a 17 rokov (záchyt geneticky familiárne podmienených porúch metabolizmu lipidov) a u ľudí starších ako 40 rokov. Ak sú hladiny celkového cholesterolu a triacylglycerolov v poriadku, ďalšie preventívne vyšetrenie sa u ľudí nad 40 rokov robí o ďalšie 2 roky.

Obmedzenie nasýtených tukov

Rozhodnutie o potrebe liečby vysokého cholesterolu nezávisí len od jeho výšky, ale aj od celkového kardiovaskulárneho rizika. Údaje hovoria o tom, že genetika sa na vysokej hladine cholesterolu podieľa v približne 60 percentami a vonkajšie faktory tvoria asi 40 percent. Úprava stravy môže znížiť hladinu cholesterolu o 10 až 15 percent. Zmena jedálneho lístka si však vyžaduje čas – často mesiace až roky. Pre dosiahnutie úspechu sú potrebné návštevy u lekára zaoberajúceho sa výživou a samozrejme záujem a spolupráca pacienta. Základom nízkocholesterolovej diéty je obmedzenie potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov. Nasýtené tuky sa vyskytujú vo výrobkoch živočíšneho pôvodu (mliečne a mäsové výrobky), tuhých margarínoch, vo väčšine hotových zákuskov, sušienok, v sladkom pečive, v potravinách z „rýchleho občerstvenia“. Ďalšou dôležitou zásadou je obmedzenie príjmu transmastných kyselín (TFA), ktoré vznikajú pri vyprážaní, fritovaní. Nachádzajú sa napríklad v tukovom pečive, krekroch, hotových polievkach, náhradách šľahačky. A v neposlednej miere sa ľuďom s vysokými hodnotami cholesterolu odporúča znížiť príjem cholesterolu v potrave. Najdôležitejšími zdrojmi cholesterolu v strave sú napríklad vaječné žĺtoky, vnútornosti, mäso, tučné mliečne produkty, ako sú syry, smotana a maslo.

Zmena prípravy jedál

Strava človeka s vysokými hodnotami cholesterolu má byť pestrá, vyvážená a prospešná pre srdce. Okrem zníženia celkového príjmu tukov a cholesterolu je potrebné sa sústrediť na konzumáciu vhodných tukov (konzumácia rýb najmenej dvakrát týždenne s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín). Strava bohatá na vlákninu (hrubozrnné a celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie, bobuľovité plody a zelenina) má priaznivý dopad na hladinu cholesterolu. Strava bohatá na vlákninu je tiež dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a samotnej vlákniny. Odporúčaným postupom je varenie, dusenie, grilovanie či opekanie na malom množstve tuku. Ide o také postupy, ktorými pripravíme zdravé jedlo bez straty jeho výživných hodnôt. Bez tuku je možné jedlo pripravovať s pomocou kvalitnej teflónovej panvice, v teplovzdušnej či mikrovlnnej rúre, v pare (špeciálne parné hrnce), v antikorových nádobách s posilneným dnom, v alobale či vo fólii. Ak použijeme tuk, tak rastlinný (olivový olej extra panenský alebo panenský). Takéto odporúčania sa týkajú nielen ľudí s vysokými hodnotami cholesterolu, ale zásady racionálneho stravovania by mali dodržiavať preventívne aj zdraví ľudia.

Farmakologická liečba

Ak sa hladinu cholesterolu nepodarí znížiť zmenami v oblasti životosprávy a pohybovej aktivite, respektíve hladina tzv. zlého cholesterolu je vysoká, pacientov liečia liekmi. Do farmakologickej liečby patria najčastejšie predpisované lieky statíny, fibrátya inhibítory vstrebávania cholesterolu (lieky brániace vstrebávaniu cholesterolu) a biologická liečba, ktorá dokáže zablokovať aktivitu molekuly, ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolizme cholesterolu. Tým sa hladinu „zlého“ LDL cholesterolu znižuje.

Spracovala AHT